Edijeva kućica

EDIJEVA KUĆICA

Jim Berger je imao 12 godina kada je 1956. godine uzeo olovku i pisao Frenk Lojd Rajtu, čuvenom američkom arhitekti, tražeći mu uslugu.

F.L.Rajt je radio na projektu Džimove porodične kuće što je Džima podstaklo da pita oca da li bi arhitekta Rajt osmislio i kućicu za njihovog Labradora – Edija. Otac je rekao da ne zna, pa je Džim rešio da piše arhitekti i zamolio ga za pomoć.

Džim je poslao pismo i zamolio poznatog arhitektu da projektuje kućicu za njegovog psa Edija. On je imao vrlo jasnu ideju o tome kakva bi ta kućica trebalo da bude i koje uslove bi morala da zadovolji:

  • da bude tako projektovana da Ediju zimi u njoj bude dovoljno toplo,
  • da bude jednostavna za izvođenje i
  • da se estetski uklopi u dizajn njihove porodične kuće, pored koje je trebalo da bude smeštena.

Takođe, napisao je Frenk Lojd Rajtu dimenzije svog psa (visina: dve i po stope; dužina: tri stope), kao i starost – u ljudskim (4) i u pasjim godinama (28) i obećao je da će platiti idejno rešenje i materijal od svoje ušteđevine, koju zarađuje raznošenjem novina.

Frenk Lojd Rajt mu je odgovorio„Kućica za Edija je dobra prilika. Jednog dana ću je dizajnirati, ali u ovom trenutku sam prezauzet da bih se koncentrisao na to“. Zamolio je dečaka da mu piše ponovo sledeće godine rekavši mu – „Možda ću tada imati nešto za tebe.

Džim je postupio kao što mu je rečeno i podsetio arhitektu na svoju ponudu i naredne godine. Nakon toga, dobio je pismo sa kompletnom grafičkom i tekstualnom dokumentacijom o Edijevoj kućici. U specifikaciji je napisano da treba da bude napravljena od ostataka filipinskog mahagonija i kedra kojeg ima i na glavnoj kući.

Porodica Berger je sa gradnjom počela tek sedam godina kasnije, 1963. godine. Kućica se svima veoma dopala osim samom Ediju. On je nastavio da spava ispred ulaznih vrata glavne kuće, jer je to voleo i tu mu je bilo toplo.

Kućica širine 0,9 metara, dužine 1,5 metara i visine 0,9 metara je trouglastog oblika sa kosim krovom. Napravljena je od mahagonija i teška je oko 113 kilograma.

1973.godine Džimova majka je Edijevu kućicu bacila na otpad jer ni Edi, ni drugi njihovi psi nisu želeli da je koriste.

Rajt je najverovatnije samo skicirao kućicu dok je jedan od njegovih pomoćnika uradio sam nacrt. Rajt je u tom trenutku imao više od 80 godina i radio je na desetak projekata tako da je prilično neuobičajeno što je uopšte našao vremena da napravi skicu.

2010 . godine Džim i njegov brat Eric  ponovo grade kuću po projektu F.L. Rajta i završavaju je u jesen iste godine o čemu je i snimljen dokumentarni film. Majkl Miner je producirao i režirao dokumentarac o kućici ali i drugim Rajtovim kreacijama – „Romanza“

Džim Berger danas kao 68-godišnjak drži odgovor F.L.Rajta iz 1956 godine i  kaže: „Bio sam verovatno njegov najmlađi i najsiromašniji klijent“

U svakom slučaju, danas se može govoriti o jednom od najznačajnijih arhitekata prošlog veka kao o čoveku koji je tokom svoje sedamdesetogodišnje karijere projektovao više od 1000 zgrada i – jednu kućicu za pse.

FRENK LOJD RAJT

(June 8, 1867 – April 9, 1959)

FRANK LIOYD WRIGHT

Ukoliko želite da saznate više o životu i radu F.L.Rajta možete pogledati na Wikipediji.

Možete pogledati i kratku reportažu o ponovnom praljenju kućice.

Ovaj prikaz slajdova zahteva javaskript.

One comment

  1. Wojciech · · Odgovori

    U pravu si. Zanimljivo je! 🙂

Postavi komentar